ahilova tetiva

Ahilova tetiva je zelo občutljiv del telesa

Na kaj pomislite, ko slišite izraz Ahilova tetiva? Marsikdo verjetno pomisli na legendo o Ahilu, ki je bil ranljiv le v peto. Pod tem izrazom pa se skriva tudi zdravstvena poškodba, s katero se sooča marsikateri športnik, pa tudi laik. Več o Ahilovi tetivi si lahko preberete na www.semos.si/ahilova-tetiva-trn-v-peti/, nekaj hitrih informacij pa vam bomo podali tudi tukaj.

ahilova tetiva
Do poškodbe ahilove tetive lahko pride zelo hitro.

Ahilova tetiva je najmočnejša tetiva v našem telesu, nahaja pa se nad peto in povezuje tako imenovano troglavo mečno mišico s petnico. Gre za zelo občutljivo tetivo, ki se lahko hitro natrga ali vname. Poškodbe te tetive se zgodijo predvsem med 30. in 60. letom starosti zaradi degenerativnih poškodb. Zaradi stalnega pritiska in draženja lahko oseba začuti bolečino, ki se včasih razvije v vnetje. Do poškodovane tetive lahko pride zelo hitro, na primer pri rekreaciji (skupinske igre z žogo, poskoki itd.) lahko pride do zdrsa stopala, profesionalni športniki pa pogosto dobijo tudi neposreden udarec v tetivo. V vseh teh in podobnih primerih se Ahilova tetiva lahko vname ali natrga, v res skrajnih primerih pa celo dokončno pretrga. Do poškodb Ahilove tetive pogosto pride pri nogometu, tenisu, košarki, odbojki, rokometu, nemalokrat pa ta poškodba doleti tudi fizične delavce, ki monotono ponavljajo gibe z dodatno zunanjo silo.

Poškodbe Ahilove tetive se lahko zdravi na več načinov. Kakšne vrste zdravljenja boste deležni določi fizioterapevt glede na vrsto poškodbe in glede na okoliščine. V vsakemu primeru pa je rehabilitacija dolgotrajna, sploh če ste morali iti predhodno še na operacijo – v tem primeru se celoten proces še malo podaljša, saj je gleženj po odstranitvi imobilizacije zelo negibljiv. Fizioterapevt rehabilitacijo začne s testiranjem moči vaših mišic in tako izmeri gibljivost gležnja in nekaterih drugih mišic. Nato vam bo pokazal vaje, ki jih lahko delate doma za boljšo gibljivost gležnja. Po potrebi se odloči še za nadaljnjo terapijo s K-laserjem, Tecar terapijo ali terapijo z udarnimi valovi.