Čudež narave – Aloe vera

Čudež narave oziroma Aloe vera je zaradi števvilnih svojih zdravilnih učinkov poimenovana tudi “čudežna rastlina”. Več o tej čudežni rastlini na https://jerihonska-roza.si/sobne-rastline/aloe-vera/.

Aloe vero danes poznamo tudi pod ogromno drugih imeni, kot so naprimer zdravilna aloja, drevesasta aloja, krokodilov jezik, kitajska aloja itd. Najbolj znan ime pa je vsekakor čudežna rastlina, tega pa je dobila zaradi svojimi izjemnimi zdravilnimi učinki, kot pa smo že omenili. Njeno ime Aloe vera je izšlo iz latinsko “verus”to pa pomeni pravi. To nam tudi dokazuje, da je aloe vera, ki jo imamo prava in da je to ta, ki ima zdravilne učinke. Beseda “aloe” pa je iz Afrike, to pa naj bi predstavljajo rastlino z mesnatimi listi, raste v stepi. Ta naša čudežna rastlina, pa je bila znana tudi pred tisočletji, torej tudi pred našim štetjem, takrat je to bil egipčanski papirus, tega pa so uporabljali za negovanje svoje kože, saj je ta kožo mehčal, vlažil in pa pomirjal. Egipčani pa so ji podali tudi ime “rastlina nesmrtnosti”.

Aloe vera pa poleg samih zdravilnih sestavin, vsebuje tudi veliko hranilnih snovi, kar pa pripomore tudi k pospešitvi okrevanja po večjih operativnih posegih. Njen najbolj hranilen del so listi. Njene zdravilne lastnosti pa pripisujejo lecitinom, antrakinonom, polisaharidom in vitaminom A, E, B12 in C. Listi aloe vere so debeli in široki, so pa temno zelene barve z manjšim sivim poprhom, na robovih listov pa imajo tope bodice. Njeni listi na zelo močnem soncu porumenijo, bodice oziroma konice listov pa se popolnoma osušijo, njeno cvetno steblo pa ponovno zraste spomladi.

Danes pa poznamo tudi alojin sok, tega dobimo iz njenih sočnih listov, ti sokovi pa so ravno tako zdravilni, iz njih pa izdelujemo gel in smolo. Zato izdelavo pa se uporablja nekaj let star rastlina, saj ta vsebuje največ sokov. Aloe vera pa ima v zgornji plasti listov tudi rumenkasto smolo.