dedovanje

Dedovanje – kaj je dobro vedeti?

Zagotovo ste že slišali za izraz dedovanje. Pa veste, kaj ta opredeljuje? Dedovanje je del civilnega prava, pri katerem gre za urejanje premoženjskih razmerij med umrlim in njegovimi dediči. Ti so lahko zakoniti in jih določa Zakon o dedovanju. Lahko pa jih je pokojni sam določil v posebnem dokumentu, ki mu pravimo oporoka. Pri samem dedovanju se primarno upošteva volja pokojnika, zato ima dedovanje po oporoki prednost. Vendar pa mora biti le ta pravilno napisana, overjena in zapečatena. Zato je še kako pomembno, da se pri pisanju oporoke obrnete na izkušenega odvetnika s tega področja, ki vam bo zagotovo znal pravilno svetovati. Nobena skrivnost namreč ni, da je dedovanje pogosto jabolko spora med družinskimi člani. Zato vam svetujemo, da imetje, ki je predmet dedovanja še pravočasno uredite.

dedovanje

Zakaj najeti dobrega odvetnika

V kolikor ste se tudi vi znašli sredi sodnega boja, kot posledica dedovanja, vam svetujemo, da najamete dobrega odvetnika, ki vam bo lahko pomagal s svojimi izkušnjami. Glavna naloga zastopnika je, da ščiti vaše interese in se po svojih najboljših močeh potrudi, da dobite tisto, kar vam po zakonu tudi pripada. Ves čas tekom procesa na sodišču pa vas mora tudi obveščati o vseh možnostih, ki jih lahko izkoristite v namen čim boljšega končnega razpleta. Cilj pa je tudi na čim bolj elegaten način izpeljati sam postopek, saj si nihče ne želi zapletati v dolgotrajno mletje sodnega kolesja.

Odvetnik, ki vas zastopa, vam tudi odgovori na vsa morebitna vprašanja v zvezi s sodnim postopkom in ostalimi obveznostmi, ki jih imate kot dedič. Sodeluje tudi pri pisanju oporok in s svojim delovanjem poskuša kar najbolj omiliti težavne sodne procese. Zelo jasno pa vam bo znal tudi povedati, koliko vam pripada. Dedovanje namreč ne prinaša vsakemu dediču enakega deleža. Ta je namreč v prvi vrsti odvisen od dednega reda, ki mu pripadate (sorodstveno razmerje s pokojnim) in nekaterih drugih dejavnikov, ki vam jih bo dober odvetnik zagotovo dobro pojasnil.