Krepitev imunskega sistema je pomembna

Naš imunski sistem ima zelo pomembno nalogo, saj potencialnim povzročiteljem bolezni preprečuje vstop v naše telo. Tako nas varuje pred najrazličnejšimi zdravstvenimi težavami. Škodljivim bakterijam, virusom, mikrobom ter parazitom preprečuje, da bi nam škodili, tako pa igra pomembno vlogo pri ohranjanju ravnovesja v našem telesu.

Imunski sistem sestavljajo bezgavke, limfne žile, vranica, kostni mozek, priželjc, mandlji ter imunske celice v dihalih in črevesju. Dolgoročna krepitev imunskega sistema je na tem mestu zelo pomembna, saj bomo le tako lahko živeli brezskrbno ter kakovostno. Ker smo ljudje vsak dan izpostavljeni različnim dejavnikom, je naš imunski sistem vsak dan na preizkušnji. Pomembno je, da telesu zagotovimo vse, kar potrebuje, na naraven način – s pomočjo zdravega sloga življenja in raznovrstne prehrane.

 krepitev imunskega sistemaKako prepoznati oslabljen imunski sistem?

Najboljši pokazatelj oslabljenega imunskega sistema so ponavljajoče se okužbe. Med najpogostejše sodi herpes na ustnici, pa tudi pogosti prehladi in vnetja sečil. Dobro je, da padec imunskega sistema prepoznamo še preden se pojavijo kakršnekoli zdravstvene težave, zato moramo biti pozorni na vse neobičajne bolečine, pogosto utrujenost, mastne ali pretirano suhe lase, krhke nohte, depresijo, ustne razjede ter raznovrstne ginekološke težave.

Kako najbolje poskrbeti za krepitev imunskega sistema?

Kljub temu, da na imunski sistem nimamo zavestnega vpliva, lahko sami naredimo veliko stvari za njegovo krepitev ter izboljšanje. Zanj bomo najbolje poskrbeli z zdravim življenjskim slogom, ki vključuje raznovrstno prehrano, dovolj spanca ter izogibanje stresnim dejavnikom. Pazljivi moramo biti, da ne zapademo v enolično prehrano, neprestan stres, prekomerno uživanje alkohola, kajenje in premalo gibanja. Pomembno je tudi naše psihološko stanje. Čustvene težave, kot je npr. neizražena jeza, lahko še dodatno prispevajo k slabljenju imunskega sistema.

Krepitev imunskega sistema je izjemno pomembna, zato moramo biti vedno pozorni na opozorilne znake. Seveda je najbolje, da se slednji sploh ne pojavijo – če pa se, je potrebno glede tega nekaj ukreniti. Na krepitev imunskega sistema ima tako velik vpliv uživanje vseh potrebnih hranil, ki jih telo nujno potrebuje za učinkovito delovanje.

Za pravilno delovanje priželjca je potrebno redno uživanje živil, bogatih s cinkom, vitaminom B6, selenom in magnezijem. Pomembna sta tudi vitamina C in E, saj s svojim antioksidantnim delovanjem pomagata pri lovljenju prostih radikalov v telesu. Slednji lahko poškodujejo naše celice ter prispevajo k razvoju mnogih zdravstvenih težav. Za krepitev imunskega sistema so pomembna tudi živila z visoko vsebnostjo omega 3 maščobnih kislin, saj spodbujajo delovanje imunskega sistema kot celote. Ne pozabimo na kalcij in mangan, saj sta vključena v neposredni boj z virusi in ostalimi škodljivimi snovmi.