Po Invisalign k ortodontu ali zobozdravniku

Nasmeh je nekaj najlepšega, kar lahko nekomu podarimo. Če zobje niso svetli in lepo poravnani, nasmeh pogosto skrivamo oziroma nam je pri tem neprijetno. Beljenje zob je v tujini in tudi pri nas že uveljavljen postopek, ki zobe posvetli na željen odtenek. Kaj pa poravnava zob? Za razliko od beljenja zob je postopek poravnave zob dražji, predvsem pa je bil »kovinski« videz zob tisti, ki je marsikoga odvrnil od ortodontskega zdravljenja. Od uvedbe sistema poravnave zob Invisalign se tudi vse več odraslih odloči za obisk zobozdravnika ali ortodonta. Ker so snemljive opornice prozorne, se skoraj ne opazijo, zato številnih odraslih, ki si z Invisalignom ravnajo svoje zobe, sploh ne opazite.

Invisalign

Postopek ortodontskega zdravljenja bodisi s klasičnim kovinskim aparatom z zvezdicami ali enim od sistemov snemljivih opornic traja lahko tudi dve leti. Zato se je pred začetkom zdravljenja dobro pozanimati, kdo je primeren terapevt, ki bo vodil ortodontsko zdravljenje. Če se odločite za klasični zobni aparat z zvezdicami, se boste najverjetneje obrnili na enega izmed ortodontov, saj zobozdravniki zdravljenja zob s kovinskimi aparati ne izvajajo. Pri snemljivih opornicah je nekoliko drugače. Na trgu lahko srečate različne sisteme za poravnavo zob, med katerimi je najbolj razširjen Invisalign. Drugi sistemi so še npr. Orthocaps, Accusmile, Clear aligner in še številni drugi. Zaradi enostavnejšega postopka dela in velike pomoči strokovnjakov sistema invisalign, se poleg ortodontov s poravnavo zob s snemljivimi opornicami ukvarjajo tudi nekateri zobozdravniki. Vsak od njih mora opraviti izobraževanje in opraviti nekaj praktičnih primerov, ki mu omogočijo, da pridobi licenco ameriškega podjetja Align technology, Inc.

Kot pri vsakem poslu pa se med seboj zobozdravniki in ortodonti razlikujejo po izkušnjah. Nekateri opravijo več primerov ortodontskih zdravljenj, drugi manj. Zato je vedno dobro pridobiti čim več različnih mnenj. Na podlagi priporočil se boste lažje odločili, kdo bo tisti, ki vam bo poravnal zobe z alignerji Invisalign.

Nekateri se odločijo tudi za obisk ortodonta v tujini, vendar velja dodati, da to pri sistemu Invisalign ni nujno dobra odločitev. Zajeten del cene zdravljenja zaračuna kar matično podjetje v ZDA. Pri tem velja še opozorilo, da je tudi pri takšni obliki ortodontskega zdravljenja treba večkrat obiskati zobozdravstveno ali ortodontsko ambulanto, kar pomeni, da strošek poti z oddaljenostjo raste in cena se lahko zelo poviša. Prepričani smo, da lahko tudi v Sloveniji poravnate svoje zobe po zelo konkurenčnih cenah. Za nasvet in priporočilo se lahko obrnete tudi na portal eZobozdravnik, kjer boste gotovo dobili dober nasvet.