Prenosniki so ključen del vsakodnevnega življenja

Računalniki so v sodobnem svetu postali velik del posameznikovega življenja. Prenosniki imajo prednost, ker so zelo mobilni, lahki in lahko delujejo avtonomno brez električne energije, saj vsebujejo baterijo oziroma akumulator, ki ga napolnimo preko električnega omrežja na isti način kot mobilni telefon. Ljudje vsakodnevno uporabljamo računalnik ali pa vsaj pametni telefon, ki je pomanjšan računalnik. V ospredju so prenosniki, ki so zaradi svoje mobilnosti in zmogljivosti nepogrešljivi del opreme vseh večjih poslovnežev.

 

Edina slabost, ki jo imajo prenosniki je večje segrevanje med delovanjem kot stacionarni računalniki, predvsem zaradi svoje oblike, ker je strojna oprema zmanjšana in stisnjena v zelo majhnem prostoru.

Ena izmed pomembnih prednosti, ki jih imajo prenosniki je tudi to, da ne potrebujemo kupovati, tipkovnice, miške, zvočnikov, monitorja, ker prenosnik vso to opremo že ima, pri stacionarnem računalniku pa je to opremo potrebno kupiti posebej. Obstaja veliko različnih proizvajalcev prenosnikov, ki glede na ceno, vsebujejo različno strojno opremo. Cena prenosnikov je tako dražja, kakor cena stacionarnega računalnika brez dodatne opreme.

Prenosniki so lahko različni glede strojne opreme, dimenzij, vzdržljivosti baterije, odpornost proti vlagi, vročini itd. Tudi sestavljeni so lahko iz različnih materialov, večinoma se uporablja trda plastika ali aluminij. Vsakemu posamezniku se priporoča nakup torbe za prenosnik, da se izogne morebitnim udarcem in praskam, ki bi lahko nastali med prenosom. Prav tako imamo prostor za napajalne kable in prenosni disk, če ga potrebujemo.

Poleg navadnih prenosnikov postajajo čedalje bolj popularni tudi tako imenovani gaming prenosniki, ki vsebujejo boljšo strojno opremo in so sorazmerno dražji. Za take prenosnike je pričakovano, da se segrevajo bolj kot navadni, zato se priporoča uporaba cooling pada oziroma hladilnega stojala, na katerega postavimo prenosnik in ga dodatno ohlajamo z ventilatorji. S tem povečamo odzivnost prenosnika in življenjsko dobo komponent.