lumbago

Lumbago je bolečina v križu

Ali ste nenadoma ugotovili, da se komaj premikate in imate bolečine v spodnjem delu hrbta? Morda imate lumbago.

Lumbago je izraz, ki se uporablja za bolečine v križu. Bolečina je lahko zmerna ali huda. Lahko je akutna ali kronična. V mnogih primerih lahko seva v medenico in zgornji del nog.

Če ste že imeli lumbago, potem boste vedeli, kako boleč je. Huda bolečina v kombinaciji z omejeno mobilnostjo vas lahko pusti popolnoma nemobilne nekaj dni. Če bolečina seva v noge, zdravniki to imenujejo lumbago z išiasom.

Bolečine v križu so lahko posledica najrazličnejših bolezni in motenj, ki prizadenejo ledveno hrbtenico, lahko pa gre tudi za poškodbe ali kot posledico nenadnega sunka, na primer v prometni nesreči.

lumbago

Pogosto se lumbago zgodi pri vsakodnevnih gibih, kot so dviganje, upogibanje ali vstajanje iz sedečega položaja. Lumbago je način, kako se telo zaščiti. Je refleksni odziv, pri katerem se mišice spodnjega dela hrbta napnejo. To ščiti hrbtenico in živčna vlakna pred poškodbami. Povečana napetost povzroča običajne simptome omejenega gibanja in bolečine, prinaša pa tudi večjo občutljivost na pritisk v ledvenem delu hrbtenice.

Lumbago ali bolečine v križu pa lahko povzročajo tudi nekatere druge bolezni, kot npr. okužbe ali abscesi, artritis, osteoporoza ali fibromialgija.

Večina bolečin v križu traja od nekaj dni do nekaj tednov in jih je mogoče zdraviti brez operacije.

Strokovnjaki pri težavah z bolečinami v križu svetujejo:

  • ostanite aktivni in poskušajte nadaljevati z vsakodnevnimi aktivnostmi,
  • jemljite protivnetna zdravila,
  • uporabite ledeno vrečko (ali vrečko zamrznjene zelenjave iz zamrzovalne skrinje), zavito v kuhinjsko krpo, da zmanjšate bolečino,
  • uporabite toplo oblogo (ali termofor), zavito v kuhinjsko krpo, da ublažite okorelost sklepov ali mišične krče,
  • poskusite narediti nekaj vaj in se raztezati proti bolečinam v hrbtu,
  • uporabljajte kreme za masažo, kot je Perskindol.