Med

Kateri med je najbolj zdrav?

Ali veš, da je med zelo zdrav za tvoje telo? Preberi če te zanimajo zdravilne lastnosti medu.

Poznamo zelo veliko različnih vrst medu kot so cvetlični, gozdni, kostanjev,  akacijev,  lipov, hojev, smrekov in celo ajdov.

Dokazano je, da ima ta na naše zdravje veliko dobrih vplivov. Med njimi so protimikrobno učinkovanje proti bakterijam in glivicam. Pomaga tudi pri prehladih, bolečinah v grlu in kašlju, saj tako pomirjujoče vpliva na našo sluznico in grlo. Namesto sladkorja lahko v čaj dodamo nekaj medu in tako bo prehlad hitreje minil. Ne samo da je  zelo dobro in predvsem bolj zdravo nadomestilo sladkorja, pomaga nam tudi pri težavah s spancem.

Med

Med pa predvsem v zadnjem času zelo veliko uporabljajo tudi v kozmetiki, saj zelo dobro in pomirjujoče vpliva na našo kožo. Je v obliki najrazličnejših krem, losjonov za telo in šamponov za lase itd. Kupimo jih lahko v drogerijah in ostalih trgovinah po vsej Sloveniji.

Sestava medu je precej raznolika. Vsebuje encime, beljakovine, minerale in vitamine, ki so pomembni za človekovo telo in naše zdravje. Uporabljajo ga tudi za zdravljenje ran in opeklin.

Največ ga pridelajo v Turčiji in na Kitajskem- več kot tisoč ton v enem letu. V Sloveniji je med ena najbolj zaželenih sestavin za zajtrk in različne slaščice. Lahko ga uporabimo v kombinaciji z maslom, jogurtom ali kakšnimi kosmiči za zajtrk. Tako nam bo dal veliko hranilno vrednost poleg tega pa bo tudi pomirjujoče vplival na naš organizem in počutje. Namesto sladkorja pa ga lahko uporabimo tudi pri peki peciva. Tako bodo jedi veliko bolj zdrave poleg tega pa tudi zelo okusne. Lahko ga kombiniramo tudi  s sadjem.

Poskrbite za svoje zdravje in uporabljajte med, ki bo vaše telo ohranjal zdravo, lepo in močno ter si z njim lahko pomagate pri odpravljanju najrazličnejših zdravstvenih težav