modrostni zobje

Modrostno zobje Doktor1A

Mislim, da vsi vemo kateri zobje so modrostni zobje. Samo puljenje modrostnega zoba pa je druga zgodba. Ker se nahajajo čist na koncu oziroma čist zadaj jih zelo težko tudi očistimo. Zato se zgodi, da ostanejo na njih bakterije, ki nato tudi privedejo do kariesa. Ni pa nujno, da nam jih morajo zato odstraniti. Pogosto se zgodi, da nimajo prostora v naši ustni votlini in zato se zobozdravnik odloči za puljenje. Puljenje ni najbolj enostavno, prav tako po samem puljenju imamo večkrat bolečine. Nekaj si lahko tudi preberete na spletni strani, kjer je lepo vse napisano.

Modrostni zobje nam zrastejo v mladih letih, tam nekje med 18. in 25. letom. Kot sem že omenila nastane velika težava, ko v naši ustni votlini ni prostora za vseh 32 zob. Modrostni zobje začnejo rivat oziroma pritiskat na ostale naše zobe in zato jih moramo odstraniti. Če jih ne odstranimo se lahko zgodi, da bodo ostali zobje začeli rasti povprek, na notranjo stran dlesni, prav tako lahko pride do bolečin, prav tako do večje zobne gnilobe. Zato ko vidite te težave se oglasite pri zobozdravniku, da vidi na čem ste. Pogledal bo in se odločil, katera je najboljša rešitev. Res, da je puljenje malo bolj zapleteno, ampak danes obstajajo kirurgi tudi za zobozdravstvo in to opravijo profesionalno.

modrostni zobje

Prav tako modrostni zobje lahko bolijo ob izraščanju. Sedaj, ko kdo to bere si reče, da delajo modrostni zobje same težave in bolečine. Samo, če pomislimo je res tako. Te težave nam povzročajo zato, ker modrostni zobje ne izraščajo takrat, kot ostali stalni zobje. Pridejo ven bolj pozno in takrat so naši ostali zobje že trdi, prav tako dlesni. In seveda nimajo več pravega prostora in morajo ven. Nič se bat, če ste v teh letih, ko vam izraščajo. Vaš zobozdravnik bo ocenil, če boste imeli težave ali kakšne bolečine. Tudi samo puljenje bo strokovno izpeljano, kar pomeni, da bo lepo zacelilo.