Kaj so hemoroidi?

Zlata žila ali hemoroidi so lahko zelo nadležna zdravstvena težava, v kolikor se vnamejo. Na https://bolezni-ven.si/hemoroidi/ lahko dobite veliko koristnih informacij o hemoroidih, ki jih bomo povzeli v tem članku.
Hemoroidi so v bistvu žilne strukture v analnem kanalu, njihova naloga pa je, da pomagajo pri nadzoru odvajanja blata. Težava nastane, ko se vnamejo in ko otečejo. V svojem naravnem stanju naj bi hemoroidi pomagali in blažili bolečino pri odvajanju blata, ko pa se vnamejo pa delujejo ravno obratno.

hemoroidi

Kakšni pa so simptomi pri vnetih hemoroidih pa je odvisno od njihove vrste, saj poznamo notranje in zunanje. Notranji so zagotovo manj boleči, saj se kažejo le kot krvavitev iz danke, medtem ko zunanji povzročajo prave preglavice, saj jih spremlja bolečina in oteklina. Zakaj do teh težav sploh pride, ni najbolj jasno, vendar pa je pojav hemoroidov odvisen od več dejavnikov, kot so na primer driska ali zaprtost, pomanjkanje gibanja, neprimerna prehrana, napenjanje, nosečnost, lahko so tudi genska težava ali pa preveč sedenja. Skratka hemoroidi lahko nastanejo zaradi številnih dejavnikov.
Seveda bi bilo za vse nas najbolje, da se držimo preventivnih ukrepov in da do te težave sploh ne pride. Med preventivne ukrepe sodi uživanje prehrane z veliko vlakninami in uživanje veliko tekočine, dovolj gibanja, prav tako pa se priporoča, da na stranišču ne sedimo predolgo (torej, da ne prebiramo časopisov ali facebook novic). Osebam s prekomerno telesno težo se priporoča hujšanje, na splošno pa naj ne bi dvigovali težkih bremen. V kolikor se hemorodi vseeno vnamejo, se zadeva najprej rešuje s spremembo prehrane, s kopelmi in počitkom. Na voljo so tudi svečke, kreme, v skrajnem primeru pa je potreben tudi operativni poseg.
Hemoroidi zagotovo niso prijetna zadeva, zato je najbolje, da se tem zdravstvenim težavam izognemo v velikem loku in raje poskrbimo za zdrav življenjski slog in preventivo.