Kdaj pride na vrsto oralna kirurgija?

Verjetno ste se že vsi kdaj srečali z zobozdravstvenim posegom. Vsak kdo zelo rad sliši od svojega zobozdravnika, da je z našimi zobmi vse v najlepšem redu. A vse pogosteje slišimo odgovor, kjer je potrebna oralna kirurgija.

Ko pomislimo na besedo kirurgija nam pogosto postane slabo, ko pred seboj vidimo kirurške ambulante, orodje s katerim niti ne vemo kaj vse bodo počeli z njim ter še mnogo drugih stvari za katere pomislimo na strah pred kirurškim posegom. A pozor oralna kirurgija nikakor ne predstavlja kirurških postelj in vseh ostalih mesarskih orodjem kot jim radi pravimo. Oralni kirurgi izvajajo in odpravljajo težave z dlesnimi, rekonstrukcijo ustne votline in velik poudarek imajo na ortodontskih terapijah in impatologiji.

Oralna kirurgija zajema celoten pregled naše ustne votline in zajema vse  zahtevne in manj zahtevne operacije, ki jih v splošnem zobozdravstvu ne odpravljajo. Ustna higiena in z njo povezane bolezni ob slabši higieni predstavljajo na naše zdravje velik pomen. V ustni votlini imamo veliko povezanih živcev, ki so neposredno v bližini naših možganov. Bolečine, ki nam jih lahko prinesejo vneti živci ali druge bolečine naših zob so zato še toliko večje. Oralni poseg vam predpiše vaš osebni zobozdravnik. Pred posegom je potrebno opraviti rentgensko slikanje zob, kjer oralni kirurg natančneje odkrije težavo za zdravljenje.

Oralna kirurgija se ukvarja tudi z vstavljanjem umetnih kosti, katere kasneje služijo kot temelj za vstavljanje zobnega implantata. Zobna kost ali dlesen ima na kakovost naših zob velik pomen saj služi kot osnova za pritrjevanja našega zoba. Bolezni kot so granulom lahko kost močno poškodujejo in odpadanje zob je neizbežno. Po opravljenem kirurškem posegu je zelo priporočljivo, da se z kirurgom posvetujete o možnostih lažjega prebolevanja bolečin. Strokovnjak naj vam svetuje katera zdravila lahko jemljete v primeru bolečin in predvsem ne pozabite, da obolelo mesto hladite z hladnimi obkladki. V času operativnih procesov je sladoled še kako priporočljiv.