Koloradski hrošč

Koloradski hrošč je trdovraten škodljivec, ki naredi ogromno škode na vrtovih. Poleg krompirja so v nevarnosti tudi jajčevci in paradižnik.

Koloradski hrošči so veliki približno 1cm, prepoznamo ga po značilnih 10 črtah na hrbtu. Brez težav preživijo tudi ob hladnejših temperaturah, zato jih zimske temperature ne uničijo. Njihovo razmnoževanje je zelo intenzivno, saj samice na spodnje dele listov izležejo tudi po 800 jajčec. Iz jajčec se po nekaj dneh izležejo ličinke, ki imajo štiri stadije razvoja. Šele v četrtem stadiju razvoja ličinke prenehajo s hranjenjem, takrat se zabubijo in tako prezimijo tudi zimo. Tako je lahko ličinka koloradskega hrošča aktivna šele v prihodnji pomladi.

Škodljivi koloradski hrošč je odporen na večino vrst insekticidov, zato smo pri zatiranju osredotočeni na uničenje ličink.

Koloradski hrošč

Najbolj uspešno se lahko lotimo tretje generacije ličink, ki se razvijajo nekje konec septembra in v oktobru. Ker so takrat vrtovi že precej osiromašeni, jim lahko z intenzivnim jesenskim razkuževanjem preprečimo, da se zabubijo. Idealno organsko gnojilo z močjo insekticida je Neem cake, ki prepreči, da se ličinke razvijejo. V kolikor jesensko razkuževanje zamudimo oz.še ne poznamo organskega gnojila Nneem cake, potem se razkuževanje izvede najkasneje konec februarja in se izvede na prazno zemljo. V tem primeru je smotrno izvesti dvojno razkuževanje, prvič z neem cake, drugič z neem tonic, vmes 10 dni presledka.

V primeru, da se nam na vrtu sredi sezone (mar-maj) pojavijo koloradski hrošči, jih nujno folirano škropimo z organskim insekticidom Neem tonic, kateremu dodamo še zeliščni pripravek biozel. Večinsko (žal ne 100%) uničenje lahko dosežemo z dvema močnima škropljenjema v obdobju 7 dni, s čimer zasilno ustavimo razvoj hroščev. Obstoječe ličinke v tem primeru niso problem, problem so odrasle samice. Prositnost hroščev najlažje ugotovimo v zgodnjih jutranjih urah, ko pregledujemo spodnje strani listov, s katerimi ugotavljamo prisotnost ličink in jajčec.

Dokaj dobro zaščito predstavlja tudi mešani posevek, ko med vrste krompirja sadimo tudi kamilice, ki s preprečujejo izleganje jajčec na spodnjih straneh listov.