Ortopan

Slikanje zob, oziroma ortopan je potreben, pred določenimi posegi v zobozdravstvu. Na podlagi slike vam zobozdravnik oceni stanje zob, zgornje in spodnje čeljusti, ter zobnih korenin in celo zobno strukturo. Ponavadi vam izdelajo ortopan pred ruvanjem modrostnega zoba, ali pred katerim drugim posegom, ki zahteva natančen pregled ustne votline.

 

Oropan slikanje je potrebno pred prvim pregledom za lažjo diagnostiko, pri raznih poškodbah, pri boleznih, kot je parodontoza in kot že rečeno, pred kirurškimi posegi. Ortopan lahko poteka v večih tehnikah:

Intraoralno slikanje – je slikanje posameznih zob od krone do korenine.

Panoramsko slikanje – je pregledno slikanje celotne čeljusti.

Slikanje z griznimi krilci – je pomembno takrat ko želijo zobozdravniki videti predvsem zobne gnilobe.

Kefalometrija – je stransko slikanje in se jo uporablja za določitev grizne ravnine pred določenimi posegi.

Tomografija – prikaz prečnega prereza čeljusti.

Ne glede na tehniko, poteka ortopan slikanje brez bolečin, zobozdravniku pa da pomembne informacije o stanju zob in ustne votline, zgornje in spodnje čeljusti. Z njim lahko odkrijejo tudi skriti karies, ki je lahko zelo nadležna nadloga. Pokaže lahko tudi nepravilno rast zob, tumorje, ciste, gnojna vnetja. Uporablja se ga tudi za pregled zob pri otrocih, predvsem, kako jim izraščajo stalni zobje. Predvsem pa se ga uporablja za popravilo zob, pred namestitvijo zobnih vsadkov in pred kirurškimi in otrtodontskimi posegi.

Slikanje zob ne dela osebni zobozdravnik, amapk ponavadi zanj dobite napotnico, tako lahko tudi sami izbveret, kje želite, da vam ortopan opravijo. Pravzaprav to sploh ni ključnega pomena, saj vsepovsod, kjer nudijo tos toritev, uporabljajo kvalitetne stroje, ker vedo, da je za zobozdravnika kvalitetna slika vaših zob zelo pomebna, da bo lahko nadalje opravil posege, ki jih ima v mislih. Lahko pa se za slikanje odločite tudi samoplačniško in za poseg odštejete približno 30 evrov. V Ljubljani imate kar nekaj lokacij, kjer je ortopan slikanje možno samoplačniško.