trn v peti

Bolečine, ki jih povzroča trn v peti

Vas pestijo bolečine v peti? Morda je razlog bolečine trn v peti. Ni nujno, da je vsako bolečino v peti kriv ravno trn. Določeni posamezniki, ki ga imajo lahko zanj sploh ne vedo. Pri določenih ljudeh je razlog lahko tudi drug. Sam trn nam ne povzroča bolečine, le ta je odvisna tako od lokacije kot tudi oblike in velikosti trna. V kolikor odpravite vnetje pa področju bolečine jo lahko tudi trajno odpravite. Bolečina, ki jo zaznate, ko se srečate z trnom v peti lahko primerjate z hojo po bodalu. Večkrat je bolečina močnejša zjutraj ter po počitku. Bolečino dejansko lahko čutite celi čas. Ljudje pogosto trpijo za okorelostjo pete, ki pa se postopno normalizira. Lahko pa čutite tudi mravljince v predelu pete.

Vzrok za nastanek trna v peti do sedaj razlagata dve možni teoriji. Prvi razlog je, da trn v peti nastane zaradi ponavljajoče obremenitve tetive stopalnega loka na njeno perastišče na petnici, kar naj bi povzročilo kronično vnetje. Povečana obremenitev lahko nastane pri ljudeh z prekomerno težo, kar povzroči nastanek trna v peti, ki pa se ne nahaja neposredno znotraj tetive. Trn v peti pa se tudi po kirurški odstranitvi in sprostitvi tetive dokaj rad ponovi. Najnovejše raziskave na tem področju pa predvidevajo, da se trn v peti pojavi kot posledica odziva vaše petnice na ponavljajoča navpično usmerjen obremenitve pete. Peta je del našega telesa, ki prenaša največjo silo naše telesne teže. Rast kosti je proces, ki se prilagaja tako smeri kot tudi sili s katero lahko vplivam na rast kosti. Lahko torej rečemo, da trn v peti nastane kot posledica ponavljajoče sile, ki vpliva na petnico. V tem primeru je to obramba organizma, ko se začne proces degeneracije mehkega tkiva pod peto. Tako trn nastane z namenom nadomestitve obrabljenega tkiva. Raziskave pa so pokazale da vsaka poškodba petnice ne izzove rast trna v peti.

trn v peti

Pri skrbi za naše zdravje je pomemben celostni vidik, ki ga zahteva naše telo. Ne samo način zdrave prehrane in gibanja ampak tudi skrb za vse spremembe našega telesa. Zdrava telesna teža, način hoje, ki ne povzroča obremenitve petnega dela, elastičnost in debelina maščobnih blazinic, dobra struktura stopalnega loka predvsem pa kvalitetna obutev, ki jo nosimo so glavni dejavniki, ki vplivajo na zdravje naših nog. Za bolečine v peti pa ni vedno kriv trn v peti. Razlogov za bolečino je lahko več, med drugim tudi vnetje Ahilove tetive, ki je eden izmed najpogostejših vzrokov za bolečino v zadnjem delu pete. Možen je tudi zlom petnice, vnetje retrocalcanearne burze je vnetje sluznega mešička med petnico in Ahilovo tetivo. Možna pa je tudi Sevarjeva bolezen, ki je razlog za bolečino v peti pri otrocih, predvsem dečkih.

​Ko se srečamo z bolečino v peti za katero je kriv trn v peti si lahko pomagamo na naraven način z 365 smrekovo kremo, ki jo nanesemo tako čez dan kot tudi ponoči. Na ta način lahko omilimo bolečino tudi do 80%. Oblogo je priporočljivo redno uporabljati. Kadar se srečujete z vnetji, hladitev predela ni priporočljiva saj na ta način upočasnite čas zdravljenja vnetja.