satje v medu

Satje v medu – naravno shranjen med

Satje v medu je naravno shranjen med. Več o izdelku si preberite tukaj https://medenizaklad.si/izdelek/satje-v-medu/. Satje je namreč »embalaža«, katero so zgradile čebele in vanjo shranile med. Satje, ki so ga zgradile čebele, se imenuje »deviško satje«, saj človek v njega ni posegal. Čebelji vosek je sestavljen iz več kot 300 posameznih delcev, med katerimi so maščobne kisline, propolis, minerali, vitamini, aromatične snovi. Paket produkta vsebuje 250 g, barva pa lahko variira glede na serijo izdelka. Satje v medu vsebuje neiztočeno deviško satje in akacijev med. Med je seveda zelo zdrav produkt za lajšanje mnogih težav in bolezni.

 satje v medu

Satje v medu oz. čebelji vosek je priporočljivo v ustih žvečiti, kot žvečilni gumi, saj ima žvečenje številne pozitivne učinke, lahko pa se ga tudi uživa. Priporočljivo je, da ga hranite v temnem prostoru pri sobni temperaturi. Satje v medu je sestavni del čebeljega panja in je tudi prostor za bivanje in prezimovanje čebel. V satju čebele gojijo zalego, hkrati pa tudi skladiščijo medečino, med in cvetni prah. Staro satje ni več primerno za bivanje čebel, saj se iz čebelje ličinke in bube izležejo manjše čebele, ki so slabše kakovosti. Staro satje se od mladega razlikuje po temni barvi in teži.

V starem satju najdejo zatočišče spore mikroorganizmov, ki povzročajo razne čebelje bolezni. Preden začnemo s točenjem medu, je potrebno satovje vzeti iz panja in z njega odstraniti čebele. Satje v medu, predvsem akacijev med, pomaga pri bronhitisu in bronhialnih težavah. Med v satju preprečuje alergijski nahod, varuje dlesni in omogoča odstranjevanje zobnega kamna in drugih zobnih oblog. Poleg tega pa preprečuje tudi izločanje sline ter želodčnega soka. Satje se priporoča tudi za žvečenje, žvečite, dokler ne postane bel, potem ga izpljunite. Med v satju lahko tudi kristalizira, s tem pa ne izgubi nobene zdravilne lastnosti in le tega ni potrebno segrevati. Med je zdrav, uživajte ga.